Trawa może nie jest tu zieleńsza, ale mango na pewno słodsze. Uczennice Foyer doskonalą umiejętności w szkolnej kuchni, przygotowując w pełni ekologiczne konfitury z owoców, które dojrzewały w senegalskim słońcu.
I przy tej okazji chcemy Wam pokazać, jak każda przekazana przez Was złotówka zamienia się w dobro, które odmienia ludzkie historie.
Na początku jest ogromne zamówienie – Foyer dba o to, żeby kupowane produkty były świetnej jakości i zebrane w sposób, który nie eksploatuje ani ziemi ani ludzi, którzy wykonują tę ciężką pracę. Każda Wasza złotówka to mango, które już na tym etapie kogoś karmi. Mango trafiają do naszej kuchni, a w niej kilkanaście uczennic cierpliwie obiera je, kroi, gotuje i miesza, a następnie pakuje w słoiczki.
Każdy sprzedany słoiczek to obietnica nowej przyszłości. Przychód ze sprzedaży jednego ma moc stworzenia pięciu kolejnych. To prawdziwa fabryka dobra, która po prostu zwraca się z nawiązką i dokłada do tego ekosystemu kolejne ogniwa. Tak kolejne uczennice mogą rozpoczynać naukę. Tak rodzi się dobro! Tak zmienia się życia!
Wykwalifikowani pracownicy są w Senegalu na wagę złota – zainteresowanie rynku rośnie w tempie dwukrotnie szybszym, niż szkoły są w stanie ich dostarczyć. Siostra Ewa doskonale o tym wie, dlatego zarządzając szkołą w Dakarze, dba o to, by kursantki kończyły naukę z konkretnym fachem w ręku. I to nie jednym!
Aby ten wspaniały projekt mógł nadal działać i dawać szansę kolejnym uczennicom, i aby kolejne produkty opuszczały Foyer i pracowały na większe dobro, potrzebujemy Waszego wsparcia. Podarujcie uczennicy dzień nauki!