Grecja
W 2015 przez greckie wyspy przeszło 856 tys. osób, a w 2017 i 2018 już tylko niecałe 30 tys. (według UNHCR). Ale już 2019 rok przyniósł wzrost – ponad 60 000 nowoprzybyłych. Praktyka pokazuje, że na Lesbos można utknąć na dobre kilka lat. Nikos i Katerina prowadzą na wyspie małą restaurację, w której każdy uchodźca może poczuć się jak w domu i za darmo zjeść posiłek.
Garść informacji:
- pod koniec 2023 r. w obozie na greckiej na wyspie Lesbos jest ponad 3500 uchodźców, blisko 26% z nich to dzieci.
- od początku 2015 r. przez greckie wyspy dotarło do Europy prawie 1 000 000 uchodźców
330
posiłków i materiałów pierwszej pomocy
5 ha gospodarstwem
Od lat organizacja Dobra fabryka zaopatruje najbardziej potrzebujących mieszkańców największego obozu dla uchodźców w Europie w niezbędną żywność. Wspieramy w te sposób dzieci, kobiety, osoby schorowane i seniorów.
Ten grecki projekt rozwinął się poza pierwotny zamysł „Home for All” – restaurację i kuchnię prowadzoną przez grecką parę, Katerinę i Nikosa. Stał się „Home Village”, czyli farmą, na której uchodźcy znajdują pracę i zdobywają cenne umiejętności. Uprawiane są tam ekologiczne owoce i warzywa, które dostarczają świeżych produktów na lokalny rynek.
Farma obejmuje gaje oliwne i awokado, szklarnię do hodowli sadzonek roślin, ogród warzywny oraz zagrody dla kóz, gęsi i przepiórek. Wkrótce nie będziemy mówić tylko o przemianie rozpaczy w nadzieję – najwyższej jakości produkty, takie jak oliwa z oliwek, trafią na stoły w całej Europie, przekazując tę ideę dalej poprzez wytwarzane towary.
Wspierając mieszkańców obozu i angażując ich w sensowną pracę, chcemy pokazać ich prawdziwe oblicze. Nie są tutaj, by być bezczynni lub wypierać innych. Chcą pracować, uczyć się, być niezależni i zapewnić bezpieczeństwo oraz stabilność swoim rodzinom.
Każde przekazane na ten cel 15 zł stanowi równowartość pełnego, zdrowego posiłku dla dziecka, kobiety lub seniora na greckiej wyspie Lesvos.